Ide várnak


Ezért várnak


Alcsúti arborétum - Alcsútdoboz

   Az Alcsútdoboz déli részén elterülõ Alcsúti arborétum (a Csaplári-erdõvel) természetvédelmi terület és madárvédelmi rezervátum.


   A terület József nádor uradalmához tartozott. A kastély a háború végén leégett, a hajdanvolt gazdagságra csak a kovácsoltvas kerítés emlékeztet. A kastély romjai egy kis dombon láthatók. Valaha itt csodás virágoskert volt sövénnyel és egynyári virágokkal. A romok oldalában egy ápolt sírhely látható: magas márványkereszt - mintha a palota emléke is volna.


  A XIX. században divattá vált a különleges növények gyûjtése, meghonosítása, pálmaházakat és állatkerteket is építettek. Az Alcsúti arborétum gyûjteménye sok más kert alapjául is szolgált, az itt dolgozó kiváló kertészek munkájának köszönhetõen rengeteg növényfaj élt / él itt.


  Az úton elindulva egy hatalmas platánt kell megkerülni, a törzse kb. 3 m átmérõjû. Szép formájú ezüst- és lucfenyõk, rengeteg fajta bokor között kanyarog a sétaút a fák között csillámló kis tóhoz. Partján hatalmas mocsárciprusok állnak, a víz szélén mindenfelé a jellegzetes gyökérbabákKedves fahidakon lehet átkelni a kis szigetre.


  Mintegy 540 fajta fás növény, köztük a vérbükkök, kanadai nyárfák, japánakácok, lepényfák, fekete dió és juharok él az arborétumban. Értékes a hárs-, tölgy- és a gesztenyefajok gyûjtemény is. A különféle fenyõfajták között egész erdõnyit találunk virginiai borókafenyõbõl és megcsodálhatjuk az észak-amerikai lombhullató mocsári ciprusokat. Egyedülállóan különleges a 24 törzset nevelõ óriás tuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsû török mogyoró. Vadvirágok közül csak a hóvirágnak hat faja él itt.


  A parkból déli irányban, rövid sétával egy hársfasoron át elérjük a Csaplári-erdõt, melynek igazi különlegessége az 1830-ban telepített libanoni cédrus: magassága 29 m, törzskerülete 4 m.


Továbbhaladva a hazánkban ritka keleti gyertyánost érjük el. A keleti gyertyán itt éri el elterjedésének északi határát. A mintegy 70 cm törzskerületû fák õshonosak ezen a tájon.


  Az erdõbõl visszafelé ismét a patakhoz érünk, szép liget mellett csordogál. A tisztáson nyírfalombok árnyékában padok állnak. A patakon itt kõhíd vezet át, szépen faragott oszlopokkal és kovácsoltvas ráccsal.


Cím: Alcsútdoboz, Alcsúti út


Tel.: 22/353-219


Nyitva tartás: Keddtõl vasárnapig. Március 1-április 30. és október 1-november 30. között 9-17 óráig, május 1-szeptember 30. között 9-18 óráig.