Ide várnak


Ezért várnak


Ménesi arborétum - Bábolna

   Az arborétum az 1789-ben alapított Nemzeti Ménesbirtok területén helyezkedik el. A területen korábban legelõgazdálkodást folytattak. Természetes növénytakaró csak a gyepszintben volt. A jelenlegi cserje, örökzöld-és lombfaállomány teljes egészében telepített.


   Az Arborétum létesítésének célja az volt, hogy minél gazdagabb fajta, alak és változat összegyûjtésével kultúrált, esztétikus zöldövezet létesüljön.


   A Dendrárium (fás növények rendszertani gyûjteménye) alapítása 1965-ben kezdõdött, és Dr. Burgert Róbert nevéhez fûzõdik. A mintegy 500 különbözõ fajú növénybõl 335 lombos-, valamint 156 örökzöld fa és cserjefaj található az Arborétumban. A kuriózumok között megemlíthetõ a két színben (világos és haragoszöld) pompázó bibircses nyír, mammutfenyõ, és az új telepítésû örökzöld és ciprusváltozatok kavalkádja.


   Az úthálózat helyreállításával, esõbeállók építésével, szemétgyûjtõ ládák, padok  kihelyezésével az arborétumot nívós kirándulóhellyé fejlesztették. Kedves tavacskák, madárodú, madáretetõ teszik még hangulatosabbá a sétát. (természetvédelmi terület)


   Az Arborétumban található az Európában egyedülálló Híres Lovak Emlékparkja, mely márványkövekkel díszített kopjafás sírhalmokkal az itt élt híres lovaknak állít emléket.


Cím: Bábolna, Csikótelepi út


Tel.: 34/569-324


Nyitva tartás: az Arborétum a hét minden napján várja a látogatókat