Ide várnak


Apostag

A település Bács-Kiskun megyében, a Duna bal partján, Budapesttõl 76 km-re délre, az 1568 és 1571 folyamkilométer között fekszik. Nyugati irányból a Duna, északról Dunavecse nagyközség, keletrõl Újsolt község és Solt város, délrõl Dunaegyháza község határolja.

A település több mint ezer éve lakott. Erre utalnak a község õsi temploma (rotunda) létezését igazoló feljegyzések és kutatások, valamint a vaskorból származó, jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban õrzött hólyagos karperec és a Megyei Múzeumban õrzött leletek is. A település a nevét feltehetõen a tizenkét szögletû, körtemplom jellegû õsi templomról kapta, amelyben megtalálható volt a 12 apostol szobra. A templom 1000 elõtt épült, bizánci stílusban.

A Zsinagóga (Iskola u. 3.) 1768-ban épült. A klasszicista homlokzatú, késõ barokk mûemlék épület külseje híven õrzi eredeti alakját. Az épületben kultúrcentrumot, könyvtárat, Nagy Lajos emlékszobát alakítottak ki. Megõrizték az eredeti belsõ architektúrát, a háromajtós, csehsüveg boltozatot, a karzatot, a belsõ díszítés egy részét.