Ide várnak


Ezzel várnak


Felsotárkány

   Felsõtárkány Heves megyében, Egertõl északkeleti irányban a Bükk hegység alján fekszik. A község neve török - bolgár eredetû, annyit jelent, mint "alkirály" vagy nemes ember. A hegyek övezte négy és fél kilométer hosszú gyönyörû fekvésû völgyben 3500 ember él. A Bükk felé esõ szélsõ házaknál húzódik a 38 hektáros Nemzeti Park határa. A falu fölött magasodó Vár-hegyen a kõkorszak óta mindig állt erõdítmény, középkori várának pedig nyoma is alig maradt. A közeli Barát-réten karthauzi kolostor emelkedett, amely a török idõkben teljesen lepusztult. Közvetlenül a tó feletti területen már Mátyás király korában püspöki nyaraló kastély állott. A barokk korban Barkóczy püspök építtette négytornyú kastélyt, melyet ezután puritán utóda lebontatott.

Látnivalók:

Egertõl 10 km-re a Bükkbe vezetõ úton juthatunk el Felsõtárkányba. Tiszta levegõje, természeti szépsége elsõsorban a természetjáróknak nyújt élményeket. Erdei kisvasúton érhetik el a Stimecz-házat, majd kijelölt túristaútvonalon tekinthetik meg a Vöröskõ és Imókõ idõszakos forrásokat, az érintetlen õserdõt, a Bükk sejtelmes és romantikus tájait. A település központjában látható középületek, emlékhelyek rendezettek. A katolikus templom késõ barokk stílusú építmény. 1785 és 1793 között alapította Frencz József. Nagyméretû órapárkányos, hagymasisakos homlokzati toronnyal rendelkezõ, egyhajós épület. Giacomo Adami és Giovanni Adami sokféle márványból faragta a templom igen szép fõ és mellék oltárát.

   A bõvizû sziklaforrás vizét már a XVIII. században tóvá duzzasztották. Ma kellemes pihenõhely. A hatalmas fák alatt megépített szabadtéri színpadon a nyári idegenforgalmi idényben gyakran láthatnak színvonalas mûsort. A "felsõtárkányi lakodalmas" hivatott bemutatni a község népviseletét, hagyományát. Barlangjairól, természeti képzõdményeirõl, különleges növény és állatvilágáról híres "nemzeti kincsestárunk" e becses darabja szívesen várja vendégeit.

Túristaútvonalak: Az erdõ, a természet kedvelõinek ajánljuk, hogy szakavatott túravezetõ segítségével keressék fel a Bükk hegység legszebb, legvadregényesebb részeit. Felsõtárkányból a Bükk minden pontja nehézség nélkül elérhetõ.